Αναζητώντας μια αυθεντικά διαχρονική κουζίνα, πολλοί πελάτες μας επικεντρώνουν την προσοχή τους σ’ ένα πιο κλασικό ή vintage στιλ όταν επισκέπτονται ένα showroom ή αναζητούν ιδέες στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχει λόγος, όμως, να περιορίζουν τόσο τις επιλογές τους.

Το Μοντέρνο Μπορεί να Είναι και Διαχρονικό

Μια κουζίνα δεν πρέπει απαραίτητα να έχει τα γνωστά περίτεχνα σκαλιστά στοιχεία για να είναι διαχρονική, ούτε πρέπει να κινηθούμε σε αυτήν την Old Time Classic γραμμή απλά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βαρεθούμε ποτέ την κουζίνα μας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μια κουζίνα σε σύγχρονο σχέδιο, με ευθείες γραμμές, ίσιες πόρτες και λακαριστό γυαλιστερό ή ματ φινίρισμα, ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρο design. Εξίσου διαχρονική μπορεί να είναι μια κουζίνα με ίσιες πόρτες και γήινους χρωματισμούς, όπως το ποντικί, το ανθρακί, το χακί, το χρώμα της άμμου ή και του φυσικού ξύλου. Μοντέλα όπως η Kalì, η Time ή η Asia από Arredo3, όπως επίσης η Maxima 2.2 και η Intarsio & N_elle της Cesar ξεχωρίζουν για την ευελιξία τους: να διατηρούν την αίγλη τους για πολλά χρόνια και να εξακολουθούν καθημερινά να γοητεύουν με το σχέδιό τους.

Ένα ακόμη μοντέλο που έχει αυτή την ευελιξία είναι η Arredo Meg, της οποίας το σχέδιο μεταλλάσσεται από κλασικό σε μοντέρνο παραμένοντας όμως εξίσου διαχρονικό. Το μυστικό της είναι η αλλαγή μικρών μόνο διακοσμητικών στοιχείων, όπως τα χερούλια, η κορνίζα και το πάχος του καπακιού, καθώς και η προσθήκη ντουλαπιών, βιτρινών κτλ. Ως αποτέλεσμα, παραμένει κομψή και καλαίσθητη στο πέρασμα του χρόνου.

Διαχρονική Κουζίνα Δεν Σημαίνει…

Το διαχρονικό δεν χρειάζεται να είναι παλιομοδίτικο ή να παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη vintage αισθητική. Μια κουζίνα μπορεί να είναι διαχρονική όταν εξακολουθεί να εμπνέει και να γοητεύει τον ιδιοκτήτη, κάνοντάς τον να αισθάνεται ότι θα επέλεγε το ίδιο ακριβώς σχέδιο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δική μας ευθύνη είναι να κατευθύνουμε τον κάθε πελάτη σε μια τέτοια επιλογή, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το προσωπικό του γούστο και τις ιδιαιτερότητες του χώρου, χωρίς να δεσμευόμαστε από κλισέ και προκαθορισμένα μοτίβα.

Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι μου στην Cucina & Cucina, θεωρούμε τους εαυτούς μας πρεσβευτές του διαχρονικού design, όποιο ύφος κι αν προτιμήσει τελικά ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό και επενδύουμε ουσιαστικό χρόνο στις συζητήσεις μας με τον κάθε πελάτη, ώστε να συνδυάσουμε ένα αυθεντικά διαχρονικό ύφος και την απαραίτητη εργονομία με τα «θέλω» και τις ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά.

Αυτό είναι, άλλωστε, που έχει κάνει την Cucina&Cucina συνώνυμο του διαχρονικού σχεδιασμού.


από την Αγγέλα Λοΐζου,
Interior Designer & Sales Executive